Vadászgörényekről

Amíg meg nem tapasztaltuk, milyen érzés szeretni egy állatot, lelkünk egy része mélyen alszik
MENÜ

Újra itt a nyár és újra itt a hőség. A vadászgörényeink jobban tűrik a hideget, mint a meleget, ezért ilyenkor fokozottabban kell rájuk odafigyelni.

Az ideális hőmérséklet a számukra 18-20 fok, az ennél jóval magasabb hőfokot rosszul viselik.
Mire kell odafigyelnünk a melegben?

Lakásban

Próbáljuk őket keleti vagy északi fekvésű, árnyékosabb, hűvösebb szobában elhelyezni és sose érje se őket, se a ketrecüket huzamosabb ideig a tűző nap. Használhatunk ventillátort is a szobájukban (legjobb lenne a légkondicionáló, de ez sok helyen sajnos nem megoldható). Ügyeljünk arra, hogy a ventilátor NE közvetlenül rájuk fújja a hideg levegőt, és legyen búvóhelyük, takarójuk, ami alá el tudnak bújni, ha esetleg fáznának. Vigyázzunk, hogy görényünk ne érje el a ventillátort, és mivel nyaranta sokat szellőztetünk, ajtó-ablak nyitva lehet, ezért fokozottabban ügyeljünk a szökésveszély miatt. A ketrecükbe tehetünk hideg vizes rongyot is, ha melegük van, akkor hűthetik magukat azzal, ahogy alá vagy belebújnak. Mindig legyen előttük friss, tiszta víz! Fagyasszunk le félliteres műanyag palackban vizet, majd tekerjük bele a palackot törülközőbe és tegyük be a ketrecükbe – sok görény élvezettel bújik mellé, de az is előfordulhat, hogy hűsölés helyett lelkesen szétszerelik a palackot – ezért főleg eleinte felügyeljük a palackos hűtést.

 

Behelyezhetünk a fürdőszobába, vagy ahol könnyen feltakaríthatjuk a kiömlött vizet, egy kisebb lavórt, vagy üres, tiszta alomtálcát, esetleg egy használaton kívüli ketrec műanyag alját és megtölthetjük vízzel. Vannak görik, akik maguktól is szívesen belemásznak, de akik esetleg ódzkodnának a víztől, azokat is be lehet ilyenkor csalni – kupakokat gumijátékokat, ping-pong labdát dobáljunk a vízbe, azt szinte minden görény szereti kihorgászni, és közben rájönnek a vizes játék élvezetére.

Kinti elhelyezésnél

Már a kennel elkészítésénél ügyeljünk arra, hogy lehetőleg árnyékos helyre épüljön a lakhelyük, (reggel illetve maximum késő délután süssön oda a nap), illetve kellően levegős legyen.
Ha megoldható, akkor naponta többször is locsoljuk fel a kennelt. Ha van lehetőség arra, hogy kiengedjük őket a szabadba futkosni, akkor is csak reggel és délután tegyük meg, nehogy a hőgutát kapjanak. A kinti görényeknek is készíthetünk kis medencét, amit élvezettel fognak használni

Sétálni csak reggel, illetve alkonyatkor vigyük őket, és figyeljünk arra, hogy napközben, sokszor még estefelé is forró lehet a beton, az aszfalt a talpaiknak! Nyaranta, séta közben mindig legyen nálunk víz, és sűrűn kínáljuk meg vele. SOHA ne hagyjuk a görényünket a bezárt autóban – akkor se, ha árnyékban parkolunk, és csak 1-2 percre is ugrunk be valahová. Percek alatt olyan meleg lehet, ami már halálos lehet.

Az etetésnél is oda kell figyelni, akár benn, akár kinn tartjuk a görényünket. A húsra (főttre és nyersre is), nagyon hamar megjelennek a legyek, pár perc alatt beköpik, és a húsból kb 24 órán belül már nyüzsgő kukactanya lesz. Ezen kívül a melegben gyorsan romlik a hús, pár órán belül már „szagosodik”. Érdemesebb inkább többször, de keveset adni nekik, amit rögtön el is fogyasztanak, és nem tudnak elraktározni. Ettől függetlenül naponta többször is nézzük át a ketrecét vagy a kennelt, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés.

Ha görényünk szárazeledelt és húst is eszik, akkor az is egy lehetőség, hogy húst este adjunk, amikor már nem köpik be a legyek, reggel szedjük össze a maradékot és napközben pedig szárazeledel legyen előtte, amire nem jönnek a legyek és nem romlik meg a melegben – ha nem eszik szárazeledelt, akkor pedig marad a többször, de kevés hús.
Legyek és darazsak elleni védekezésre az is megfelelő, ha a görényeinket szúnyoghálóval ellátott helyiségben helyezzük el. A ketrecre/kennelre is felerősíthetünk szúnyoghálót kívülről, de arra készüljünk fel, hogy görényeink unalmas óráikban lelkesen próbálják majd leszerelni a nehezen feltett szúnyoghálót.

Megkínálhatjuk őket görög vagy sárgadinnyével, barackkal – a görények nagy része nagyon szereti ezeket a gyümölcsöket, mert lédús és édes. A magokat minden esetben távolítsuk el a gyümölcsből és a héját se adjuk oda. Bár a legtöbb görény rajong érte, a fagylaltot mi együk meg és ne ők!

A hőguta jelei:

 • Zihálás
 • Nyitott szájú légzés
 • Letargia
 • Hányás
 • Ájulás
 • Zavarodottság
 • Nagyon magas hőmérséklet

Amennyiben hőguta jeleit észleljük a görényen, akkor a következőket tegyük:

 • Vigyük hűvös, árnyékos helyre
 • Hűvös, de NE jéghideg vízzel mossuk le a tappancsait.
 • Nedves, hűvös, de NE jéghideg vizes ronggyal takarjuk le a fejét
 • Fokozatosan próbáljuk lehűteni, sose merítsük bele jéghideg vízbe, mert sokkot kaphat.
 • Ha eszméleténél van, akkor adjunk neki vizet, de kába, eszméletlen állatot NE próbáljunk meg itatni.
 • Vigyük olyan gyorsan, ahogyan csak tudjuk állatorvoshoz – mert ilyenkor minden perc számíthat.

Téli elhelyezés

Hideg éjszakák és fagyos nózik azt jelzik, hogy a tél megérkezett! Mire kell ügyelnünk a görényünknél, amikor a téli időjárást várjuk

Súlyváltozás
Mind a hím, mind a nőstény görényeknek van időszakos súlyváltozásuk. Télen a görények elég kövérek lehetnek! Valójában a súlyuk 30-40%-kal is több lehet, mint nyáron. A súlynövekedés általában november végén következik be, de ez függhet a hőmérséklettől és a súlyuktól is. Ezzel egyidőben általában a szőrzet színe is változik.

Téli szőrzet változás
A görények általában új, téli szőrzetet növesztenek, hogy felkészüljenek a télre. Ilyenkor részben az alsó, pihés, világos-színű szőrzet vastagabbá válik, így a görény kissé pufibbnak és világosabb színűnek néz ki. Mindemellett, a sötétebb, nyári fedőszőrzet egy részét elhullajtják, ami szintén hozzájárul a színváltozáshoz. A görényednek ilyenkor "kialakulhat" maszkja is vagy csak megváltoztathatja a már meglévő maszk formáját. Vannak görények, amiknek télen teljes maszkjuk van, nyáron pedig csak egy folt van a szeme körül. Készíts egy képet a görényedről télen és nyáron és hasonlítsd össze a képeket! El fogsz csodálkozni, hogy mekkora különbség van köztük!

A szőrgolyók megelőzése
Amikor a görények váltják a bundájukat tavasszal és télen, előfordulhat, hogy összegyűlik a kihullott szőr, amit, amikor tisztítják magukat, lenyelhetnek, hasonlóan a macskákhoz. Ez a "szőrgolyó" gondot is okozhat, ha a gyomorba jut, egyre nő és nem távozik onnan. Hogy megelőzzük ezeknek a "szőrgolyóknak" a kialakulását, az USA-ban azt javasolják, hogy használjunk úgynevezett "macskahashajtót", amit hasonló célra fejlesztettek ki. (Macskáknak gyártott szőroldó paszta). Hetente egy kanálnyi ilyen krémet kell beadni a görényeknek a vedlés időszaka alatt (állítólag édes ízű és szeretik) és ez megelőzi a gondokat

Aggódjunk-e amiatt, hogy a göréynünk nem változik a tél beálltával ?
Természetesen a fent leírtak nem minden görényre vonatkoznak ugyanúgy. Néhányan jobban változnak, néhány szinte egyáltalán nem. A tapasztalat azt mutatja, hogy általában a hímeknél és a fiatalabb állatoknál észrevehetőbb a változás, a nőstények és az idősebb görények alig változnak valamit. Azt is meg kell említeni, hogy a fényviszonyok változása is gyakran okoz változást a görények hormonjaiban. A mesterséges és természetes fény mennyisége is hatással van a szezonális változásokra. Végezetül van néhány görény, amely "csak azért sem" fog változni szezonálisan. Az egyik görényem, Stevie például szép vastag hájréteget és gyönyörű vastag bundát növesztett a forró floridai nyárban és télen mindig levedlette a bundáját és eltűnt a hájréteg. Az állatorvosuk is megvizsgálta, de végül is Stevie nem bizonyult betegnek, így a továbbiakban nem aggódtam a furcsa változás miatt.

Mozgás és Aktivitás
A görénygazdik beszámolói alapján elég változó télen a görények aktivitása - ez mindig viták tárgya. Sok görény majdhogynem "félig hibernálja" magát és szinte alig mozog. Ezt sokan azzal magyarázzák, hogy megnőtt a súlyuk és nehezebb azzal mozogni. De sokan azt tartják, hogy a meleg, fűtött lakásban lesznek inkább lassabbak a görények, mert túl meleg van nekik ekkor hájhoz és szőrméhez. A görényeim télen mindig eléggé aktívak, mert nem fűtőm fel annyira a lakást és így a görényeim jól érzik magukat és aktívak. Nyáron viszont (ne feledjük, ők Floridában élnek) inkább a hideg kőpadlón fekszenek és nem igazán mozognak a melegben

Sóvárgás a kinti hideg után
A görény sokkal boldogabb a hűvösebb időben, mint a melegben. Általánosságban a görény inkább szereti a hideget és jobban is kezeli, mint a meleget. Ha a görény egészséges és teljes téli bundája van, akkor nagyon jól fogja érezni magát olyan hűvös időben (kb. 10-15C), amit mi már elég hidegnek érzünk. Ha még ennél is hidegebb az idő, a görény akkor is jól érzi magát kinn, ha kap filcet, vagy puha rongyokat, törülközőket, amivel kibélelheti a dobozát. Ha lakásban tartod, fázós vagy és emiatt nagyon befűtesz a szobába, akkor inkább tartsd egy hűvösebb helyen a görényed.

A kinti csodaország
Az egészséges görények nagyon jól tudják kezelni a kinti hideget. A görényeim vidáman játszottak pár órát kinn a parkban és a hőmérséklet csak pár fokkal volt fagypont felett. A legtöbb görény jelzi a gazdija felé, ha már elkezd fázni. Akkor kell meleg helyre vinni, ha nagyon sokat, láthatóan didereg, megpróbál felmászni Rád, vagy abbahagyja a játékot és csak egyhelyben ül. Soha nem próbáld meg erőszakkal tovább kinn tartani a görényt, mint amennyit ő akar! Persze vannak kivételek is: Gizmo például annyira élvezi a kinti játékot, hogy még akkor sem akarja abbahagyni, amikor már majdnem "kék" a hidegtől.J Amennyiben fagypont alatt van a hőmérséklet és fúj a szél vagy nagyon nedves, havas az idő, akkor a kinti játékot csökkentsük le pár percre vagy hagyjuk ki teljesen. Ha ilyen időben sokáig viszed ki játszani, akkor kiteszed annak a veszélynek, hogy megfagyhat az orra, a nyelve, a mancsai vagy "jobb" esetben csak nagyon megfázik. Természetesen a kinti játékoknál ilyenkor is célszerű hámban és pórázon játszani vele (kivétel a nagyon szófogadó görények)
Néhány görény nagyon szeret a hóban és jégen játszani - kúsznak-másznak benne, alábújnak, túrják a havat, az orrukkal feldobják a hópihéket, illetve a jégen is szeretnek csúszkálni. De a tapasztalatok szerint a görények nagy része inkább azt gondolja, hogy a hó és a jég túl hideg, túl vizes és inkább sietnek haza. Megpróbáltam úgy megszerettetni a görényeimmel a havat, hogy a fürdőkádat telitöltöttem hóval, de egyedül Gizmo élvezte, aki már kinn is imádta a havat.

Téli ruházat
Külföldön már kaphatóak kifejezetten görények részére készített ruhák is, amelyek megóvják őket a hidegtől, a nedvességtől. De a tapasztalatok szerint nem igazán vállnak be - a görények nem igazán szeretik és ahogy csak lehet, megszabadulnak tőlük. Én sem jártam szerencsével. Mivel rövidek a görények lábai, így a karkivágásnál mindig kijött a lábuk a ruhából. Megpróbáltam azt is, hogy egy zoknit (megfelelő átvarrás után) adtam a görényekre, de ezzel sem járt sikerrel. Végül az édesanyám kötött egy "pulovert" Gizmonak, ami végre nem esett le róla. Viszont, mivel Gizmo a rövid lábain közel járt a földhöz, így nagyon gyorsan átázott. Így a végső javaslatom az lett, hogy hagyjuk a "görényruhákat" és inkább bízzunk a meleg bundájukban.

Száraz bőr és mancsok
Akár kinn tartod, akár benn, a görényed is szenvedhet a száraz bőrtől ilyenkor, ugyanúgy, mint Te is. A hideg hőmérséklet lecsökkenti azt a nedvességet, amit a levegő szállít és ezt a fűtés csak tovább szárítja. A száraz bőr berepedezhet és a fertőzéseket enged be a testbe. A görényeknél főleg a lábak nagyon hajlamosak erre a problémára. Kenjük be a talpukat vazelinnel, ez megelőzi a bőr berepedezését. Adhatunk nekik több alapvető zsírosító anyagokat (Linatone vagy Ferretone - nem tudom, hogy nálunk kaphatóak-e). Embereknek, görényeknek egyaránt jót tesznek a párologtatók, legalább éjszakára kapcsoljuk be (ha van).

A telelő növények
A tél kezdetekor nagyon sok kinti növényt hozhattunk be, hogy a lakásban teleljenek. Ezeket a növényeket a görényeinktől is védeni kell! Nagyon szeretik kiásni a növényeket, megrágcsálni őket, de nagyon sok szobanövény mérgező! Tartsd ezeket a növényeket olyan helyen, ahol nem érheti el a görény!

Téli figyelmeztetés: kandallók, tűzhelyek stb.
A görények nagyon érdekesnek tartják a kandallókat, kályhákat és fűtőtesteket. Ragaszkodni fognak ahhoz, hogy felderítsék. Sajnos a görényeknek elég lassan jut el az agyukba a fájdalom, így nagyon könnyen megéghetnek, míg rájönnek, hogy mit jelent a "forró", így ne gondold, hogy a görény gyorsan vissza fog vonulni, ha hozzáér valami nagyon forróhoz. Mivel a fájdalma késleltetett, így nem fogja összekapcsolni a kandallót és a tüzet a fájdalommal. Így Neked kell arra figyelned, hogy ne kerüljön tűz vagy forró melegítők közelébe. Az jó megoldás, ha egy üvegajtó zárja el a kandallót a görénytől, de az a legjobb, ha kandalló és görény csak felügyelettel van együtt. A kandallók akkor is veszélyesek, ha nem ég bennük tűz. A görények imádnak a hamuban hemperegni, kúszni-mászni, de a hamu légzési problémákat okozhat.

 

Szavazás

Hogy tetszik az oldal? :)
Tetszik!
Nem Tetszik!
Asztali nézet