Vadászgörényekről

Amíg meg nem tapasztaltuk, milyen érzés szeretni egy állatot, lelkünk egy része mélyen alszik
MENÜ

Akármilyen furcsának is tűnik a legtöbb ember szemében, a görényekkel igenis lehet sétálni. Habár a görénynek nem természetes a pórázon való séta, a legtöbbjüket meg lehet tanítani erre, és élvezni fogják a kinti világot.

Persze itt is vannak eltérések görény és görény között… Vannak, akik szépen követik a gazdájukat (akár póráz nélkül is - erre még majd visszatérek), de a legtöbb általában a saját szakállára szereti felfedezni a világot. A hímek általában jobban szeretnek sétálni, mint a nőstények. Erőltetni semmit sem szabad, ha erőszakos vagy vele, akkor várhatóan le fog cövekelni és nem mozdul. Szépen fokozatosan kell rászoktatni a sétára - ugyanúgy, ahogy egy kiskutyával is tennéd.

Arra viszont mindenképpen figyelni kell, hogy mielőtt kiviszed sétálni a görényed, legyen beoltva veszettség és a legfontosabb betegségek ellen, mert a kinti világban éppúgy összeszedhetnek minden betegséget, mint a kutyák és a macskák. Célszerű bolha és kullancs elleni porral, spray-vel is lekezelni - főleg, ha az erdőbe viszed kirándulni.

A séta kellékei

Felszerelés: elsősorban szükséged lesz egy hámra és egy pórázra. Sose próbálkozz normál nyakörvvel a görényeknél - bármikor kihúzhatja a nyakát belőle, vagy megfojthatja magát. Vannak kifejezetten görények számára készült hámok - azok közül válassz. Ezek a hámok a görények nyakát és bordáit fogják közre - ez kényelmesebb is számukra és biztonságosabb is.

Mielőtt kiviszed sétálni a görényt, győződj meg róla, hogy a hám pont a méretére van állítva - ha laza, könnyen kibújhat belőle. Célszerű ezt évente többször is mert télen kicsit dundibbak, több a szőrűk, nyáron vékonyabbak, kevesebb a szőrűk, és ugye a kölykök is nőhetnek.Kétféle hám létezik: léteznek a "H" formájú hámok és a "8-s" formájú hurkos hámok. Mindenki maga döntse el, hogy melyik a kényelmesebb a görénye számára. Általában a H formájút használják, mert a 8-s, hurkos hámnál az egyik hurok néha nagyon rászorul a görény nyakára, amíg a másik meg nagyon laza tud lenni.Póráz: általában a hámhoz eleve adnak egy pórázt, ami a sétáltatások kezdeténél még megfelelő. Ez általában lapított nylon anyagból készül, de eléggé rövid és esetenként nehéz követni vele az állatkát - főleg, ha bokorba mászik be, vagy nagyon belelendül a sétába. Én személy szerint a "Flexi" típusú, feltekercselhető kutyapórázt szoktam használni, mert ezzel tudom szabályozni a távolságot és elég hosszú (az 5 méteres póráz például már nagyon jól használható).

Ha lehet, ne használjunk bőr, vagy láncpórázt - nehéz a görények számára, a pamutból készül pórázok pedig hamar elszakadhatnak.

A H formájú hámokhoz általában tartozik egy kis csengő is. Ez neked kényelmes, mert mindig tudod, hogy merre jár a görény, de a görényeket általában idegesíti - figyeld meg, hogy mennyire zavarja, és ha nagyon, akkor szereld le a hámról.

Veszélyek séta közben

Séta közben nagyon gyakran találkozhattok kutyákkal. Ilyen esetekben mindig vedd fel a görényed és ne bízz meg abban, ha a gazdája azt mondja, hogy "szereti az állatokat, még soha nem bántott egy állatot sem". A görényeknek vadszaga van, ami a legtöbb kutyából vagy menekülést, vagy támadást vált ki. Inkább ötvenszer vedd fel hiába, minthogy egyszer elkapja valamelyik buzgó "vadász". A kóbor macskákkal nincs ilyen gond, általában a felnőtt görény menekülésre készteti a macskákat. A kölyökállatoknál viszont nem mindig tudják a macskák eldönteni, hogy mivel is állnak szemben.


Ugyanúgy vigyáznod kell a járdán közlekedőkre is (ha utcán sétáltatod a görényed). Nem mindenki figyel a lába elé és a sokszor cikk-cakkban közlekedő görényre ráléphetnek.
Az idegenekkel is vigyázz, ne engedd, hogy csak úgy kérdés nélkül felemeljék vagy "rávessék magukat" a görényedre. Mindig inkább Te vedd fel és úgy simogassák meg (persze, csak ha nem harap). A kifáradt görény lehet, hogy már nyűgös, és odakaphat a hirtelen feléje nyúló idegen kézhez.

Séta után

Séta után vedd le róla a hámot és ellenőrizd le az állatkát. Nézd meg, hogy nem tört-e be karma, nem sérült-e meg valahol, nincs-e benne bolha, atka, kullancs.
Adj neki inni és hidd el, hogy nemsokára ő fog saját maga a vackára menni és aludni. A nap további részében kevés gondod lesz vele.

 

Szavazás

Hogy tetszik az oldal? :)
Tetszik!
Nem Tetszik!
Asztali nézet